De bouw van het theater en restaurant aan de Kloosterstraat van stichting Streams loopt voorspoedig. In juni verwachten Werner Bredemeijer en Els Koopman dat de deuren opgaan voor publiek. Streams is een enquête gestart om mensen te vragen ideeën in te brengen voor de invulling van het theater.
De voormalig Joodse school en dansschool wordt een plek van ontmoeting. Zes jaar geleden kreeg Streams het pand tot haar beschikking met als doel het realiseren van een plaats waar men kan genieten van creativiteit, kunst en cultuur. De stichting heeft diverse panden in de stad in beheer om hier sociale initiatieven op te zetten. Zo is recentelijk ook de verbouwing van Brink42 gestart, waar een ontmoetingsplek voor de buurt wordt gerealiseerd. Bredemeijer: ,,We zullen hier ook opvang gaan bieden aan mensen die even tijdelijk een plek nodig hebben om tot rust te komen. We denken dan niet aan crisisopvang maar aan mensen die door verschillende situaties tijdelijk even geen dak boven hun hoofd hebben.” In totaal heeft de stichting zeven gebouwen in de stad tot haar beschikking, waar activiteiten worden ontwikkeld om talenten te ontwikkelen, ontmoetingen te hebben en bezinking en verdieping te bieden. Bredemeijer: ,,Wij bieden als stichting op verschillende vlakken ondersteuning waar het mogelijk is. Ook willen we mensen helpen bij het ontdekken van hun gaven en talenten. ‘Relaties’ is voor Streams een sleutelwoord: in relatie staan met elkaar, jong en oud, gelovig en ongelovig.”

Werner en Els
Enquête
De stichting staat ook voor het geven van een boost aan het culturele leven in een stad of dorp. Locatiemanager Els Koopman: ,,We merken dat er in Nijkerk behoefte is aan meer plekken waar cultuur te beleven is. In ons theater is er ruimte voor verschillende activiteiten op het gebied van dans, schilderen, tekenen, muziek, zang, cabaret of digitale media.” Middels een enquête nodigt Streams Nijkerkers uit om hun wensen bekend maken op het gebied van de culturele invulling van het theater.
Eerlijk eten
Het gebouw zal een theaterzaal bevatten met 200 zitplaatsen en er komt een restaurant waar 50 gasten van lunch of diner kunnen genieten. Koopman: ,,We gaan het restaurant zelf runnen en hebben een horecamanager aangenomen. De ontwikkeling van de menukaart is nog in volle ontwikkeling, maar vast staat dat we voor gezond en eerlijk eten kiezen. We willen samenwerken met leveranciers uit de directe omgeving. Het past bij onze waarden: waar voorziet de natuur ons mensen in, we hebben immers allemaal rentmeesterschap over de aarde.” Er komen diverse arrangementen van lunch en diner in combinatie met het theater. Werner Bredemeijer: ,,Maar natuurlijk is men welkom om het restaurant te bezoeken, ook als je niet van een voorstelling komt genieten.”
Samenwerking
Momenteel is Streams bezig om de samenwerking aan te gaan met verschillende partners. Koopman: ,,Mensen komen met leuke ideeën, zoals een theatergroep voor kinderen met een verstandelijke beperking en jeugdtheater, en dansavonden voor mensen met Parkinson. We zitten momenteel in de oriëntatiefase en zullen waar mogelijk verschillende initiatieven aan elkaar koppelen. We willen beleving creëren in de stad en het is mooi als groepen elkaar daarin kunnen versterken. Ook de Culturele Raad en de bibliotheek zijn erg betrokken. Samen bouwen we aan een plek die voor en van iedereen is.”
Livestream
Het coronavirus gooit mogelijk roet in het eten bij het aanbieden van volwaardige voorstellingen. Bredemeijer: ,,We hopen dat tegen de tijd dat we open gaan, er wel meer ‘mag’. En anders moeten we ons aanbod inrichten op de 1,5 metersamenleving.” Er wordt nu al wel een goede livestream voorziening ingericht. Koopman: ,,We denken bijvoorbeeld aan het concept ‘Koop een kaartje, geef een kaartje’ waarbij mensen met hun aankoop tegelijkertijd een livestream-ticket kopen voor bijvoorbeeld oma die zo op afstand kan meegenieten. Op deze manier werken we ook aan het thema verbinding. Het leuke is dat mensen zo na een voorstelling samen kunnen napraten over wat ze gezien hebben en dan ontstaat er ook weer verbinding.”
Naam
De naam voor het theater wordt dit voorjaar bekend gemaakt. In maart vindt de oplevering door de aannemer plaats. Bredemeijer: ,,De verwachting is dat de steigers rondom het pand in de laatste weken van januari verwijderd worden. Dan wordt het al steeds ‘echter’. Na de oplevering moeten we nog met het interieur aan de slag. De ruimtes zijn al ingedeeld, maar ze moeten nog aangekleed worden.”
Regio
Als het theater er eenmaal staat, zal het een regiofunctie gaan bieden. De verwachting is dat mensen uit de omtrek Amersfoort, Barneveld, Harderwijk en Bunschoten interesse krijgen in het programma van het theater. Koopman: ,,Er vinden ook gesprekken plaats met het basisonderwijs en de middelbare scholen in uit de regio om te zien of ze gebruik willen maken van het theater. We hopen dat het een concept wordt dat te kopiëren is voor anderen. We willen deze formule niet bij onszelf houden maar juist dat andere plaatsen ook meer cultuur in de samenleving kunnen brengen.”
De enquête van stichting Streams is te vinden op www.streams.city/enquete. Tot 9 februari kan er gereageerd worden.
Bron: Maranke Pater – Stad Nijkerk
Foto: Kees van den Heuvel
0 reacties