Home Nieuws Streams Breede Beek blijft ondanks restricties positief

Streams Breede Beek blijft ondanks restricties positief

Streams Breede Beek een ontmoetingsplek en theater in Nijkerk heeft last van de maatregelen, maar blijven er positief onder. Door deze nieuwe maatregelen konden shows, voorstellingen en evenementen die s ’avonds gepland waren niet doorgaan. De maatregelen, die zondag 28 november zijn ingegaan, hebben een groot effect op onder andere het programma van het theater. Merel Zoomers en Romy Duitscher van Amersfoort-Noord Nieuws spraken met locatie manager Els Koopman.

Positief blijven
‘We zijn nu bezig met de voorstellingen naar de middag verplaatsen, je hoort nu ook dat mensen weer meer thuiswerken en daardoor misschien iets minder s ’middags werken en wat meer s ’avonds, daardoor zouden ze s ‘middags naar een matinee voorstelling kunnen.’ Vertelt Koopman ons. ‘Ook zijn er veel dingen in het weekend.’ De Breede Beek doet erg zijn best om positief te blijven en dit juist te gebruiken om creatief te blijven. ‘Het biedt ons de kans om uitproberen hoe die middag voorstellingen werken in combinatie met bijvoorbeeld een lunch of met een borrel bijvoorbeeld.’ De artiesten zijn voor het grootste gedeelte erg open voor het verplaatsen naar de middag, ook bieden een aantal hiervan aan om twee keer te spelen, zodat hetzelfde aantal mensen wel kan komen kijken.

De Breede Beek is nog aan het opstarten, ze zijn in september 2021 geopend, maar had snel al een aantal vaste gasten, die dus regelmatig terug kwamen voor bijvoorbeeld een show of diner. ‘Dat wil je vasthouden, maar dat kan nu niet,’ zegt Koopman. ‘en dat voel je echt wel, ook financieel.’ Hierdoor wordt het lastig om sommige hulpkrachten werk te bieden, terwijl deze hulpkrachten later wel heel hard nodig zijn. Het knelpunt zit volgens Koopman bij het vasthouden van het personeel en de vaste gasten.

Matinee voorstellingen
De theaterproducent en programmeur bij Breede Beek, Janke Dekker vertelt ons over het werk van programmeur. ‘Het mag een hele brede programmering zijn, voor ieder wat wils en het mogen ook voorstellingen zijn die echt ergens over gaan. Dekker belt naar artiesten of naar een impresariaat, die de artiest vertegenwoordigd en vraagt dan of een artiest op een bepaald moment een bepaald soort voorstelling wilt doen, wat zij nog mist in haar programmering. Dit werk wordt natuurlijk lastiger, omdat er ook heel veel dingen verplaatst moeten worden. ‘We mogen nu sinds twee weken niet meer in de avond spelen, we mogen maar tot vijf uur open zijn. We proberen daarom van de meeste voorstellingen matinees te maken, maar dit lukt niet altijd,’ vertelt Dekker.

Verbinding
Ook krijgen wij een rondleiding door het gebouw. Hierbij kwam heel erg naar voren dat ze bij Streams Breede Beek heel erg staan voor verbinding. Verbinding tussen de artiest, het publiek en al die mensen weer onder elkaar. Overal is aan gedacht, alles is bereikbaar voor mensen met een rolstoel en er is een speciale plek naast de zaal als je even de zaal wilt verlaten voor enige reden. Een voorbeeld hiervan is het boeket wat geschilderd is op de muur bij binnenkomst. Dit staat symbool voor iedereen die hier werkt, iedereen is zijn eigen bloem, maar samen zijn ze een heel mooi boeket.

Tekst: Romy Duitscher
Foto: Merel Zoomers