Home Nieuws Interview Blauw

Interview Blauw

Op zaterdag 17 december aanstaande staat de Nijkerkse band Blauw bij ons in theater Streams Breede Beek met ‘Blauw in concert’.

Hoe is de band Blauw ontstaan?
Vijf jaar geleden wilde Ramon een nieuwe band starten. Na jaren in een cover band gespeeld te hebben wilde hij wat anders. Omdat hij zelf al Nederlandse liedjes schreef leek het hem leuk dat eens te gaan doen met een semi-akoestische band.

Een oproep op marktplaats leverde een aantal reacties op en al snel kwam Willem erbij als zanger, Rene als bassist en Hans als percussionist.

Eenmaal begonnen met een aantal liedjes ontstonden er nieuwe ideeën. Hans bleek veel gedichten en teksten te schrijven die de basis vormden voor nieuwe liedjes. Ook Willem schreef een aantal teksten op melodietjes van Ramon.  De basis vormt altijd het gevoel dat een tekst of melodie oproept en als dat dan bij elkaar samenkomt in een liedje waarbij alles klopt, zijn we heel blij. 

Het eerste liedje waarbij voor ons gevoel alles klopte was Blauw. Uiteindelijk is dat ook de naam van onze band geworden. Recent heeft Fred zich bij ons gevoegd als toetsenist. Dit geeft onze muziek net het beetje extra wat nog ontbrak bij bepaald songs.

Hoe omschrijven jullie de muziek die jullie maken?
Inmiddels hebben we een heel repertoire opgebouwd. Vaak wordt ons gevraagd waar onze stijl op lijkt. Dat vinden we lastig, want wij hebben echt een eigen stijl. Onze invloeden zijn breed, van Neil Young, Bob Dylan, tot Frank Boeijen, Doe Maar en Boudewijn de Groot.

Waar schrijven jullie over en waar halen jullie inspiratie vandaan?
De teksten van Hans, Willem en Ramon hebben elk hun eigen karakter, maar gaan veelal over het leven en (verloren) liefde, vergankelijkheid en andere overpeinzingen, al is het soms met een dikke knipoog.

Voorop staat dat wij voor ons plezier spelen, dat wij samen lol hebben in het maken van muziek en creëren van nieuwe dingen.

Hans, kan jij iets vertellen over waarom jij bij deze band speelt?
“Ik ben al wat langere tijd actief met muziek maken. Ik speelde met name in coverbands.

Eigenlijk was ik de hapklare brokken een beetje moe. Zo voorspelbaar en ik vond het zelf gebrek aan fantasie. Toen kwam op een zekere dag een advertentie van Ramon voorbij. Hij vroeg muzikanten voor een nieuwe band. Wat mij het meest aansprak was “eigen nummers”. Eindelijk kon ik mijn creativiteit de vrije loop laten. Ik ben veel bezig met gedichten en zo kon ik mijn hobby misschien combineren met muziek. Mooier kan je het niet hebben. Na een avondje voorstellen was er al heel snel een “klik” tussen ons. Niet dat ik me meteen thuis voelde, want het genre was heel anders dan ik gewend was. Het was allemaal zo basic en pril.

Er was een wonderbaarlijke “klik” tussen Ramon en mij. Ik schreef wat teksten en Ramon wist ze op een professionele manier om te zetten in muziek.. Er is een laagdrempelige gezellige sfeer op de repetitieavonden en dat is zo leuk. Ik ga er na 4 jaar nog steeds met volle zin naar toe en ik vind het geweldig hoe liedjes ontstaan. Eigen liedjes. Uit het leven gegrepen , vol ervaringen, melancholisch, spelen met noten en vooral progressie. 4 jaar bij een zelfde band is voor mijn doen lang. Wat mij betreft gaan we nog jaren op deze manier door . Nee, die hapklare brokken hoef ik niet meer.”

Fred, kan jij iets vertellen over waarom jij bij deze band speelt?
“Al jaren doe ik solo optredens met mijn keyboard (geen zang) met name voor ouderen. De bekende nostalgische liedjes van toen. Ik doe dat beroepsmatig. Ik speel vanuit gevoel en ‘uit het hoofd’, nooit echt geleerd van bladmuziek te spelen. In de loop der jaren zocht ik ook samenwerking op met een zangeres, een cabaretgroep en een koor. Dat ging allemaal vrij goed en gaf inspiratie. Mijn repertoire werd zo ook verder uitgebreid en verdiept. Vanwege mijn verhuizing vanuit Zeeland naar Scherpenzeel (Gld) in 2021 ben ik ook in deze regio nieuwe speellokaties en muzikale samenwerkingen gaan opzoeken. En zo kwam ik begin 2022 bij de band Blauw terecht.

Toch wel even getwijfeld, want deze mannen maken eigen liedjes (ik kende die niet), zij waren al wat jaartjes bezig en op elkaar ingespeeld en ja, wat moet ik hier doen met mijn Yamaha Genos keyboard? Eenmaal in de boerenschuur in Voorthuizen werd ik getroffen door de muzikaliteit, de mooie en afwisselende liedjes en het gevoel dat ik met mijn klanken zeer welkom was! Er wordt met veel plezier muziek gemaakt en tegelijkertijd moet de muziek (én de teksten) wel kwaliteit hebben. Ook dat sprak mij aan! Stap voor stap leer ik nu de liedjes kennen en kan ik mijn bijdrage leveren, zodat we samen iets moois neerzetten. Muziek dat ons raakt en hopelijk ook ons publiek kan raken!”

René, kan jij iets vertellen over waarom jij bij deze band speelt?
Al vanaf mijn jeugd speel ik gitaar, ik leerde het net zoals veel Nijkerkse kinderen op de woensdag  middag in een klein lokaaltje achter de koningen Juliana school van Gijs van de Brink. Na jaren niet gespeeld te hebben heb ik de gitaar weer opgepakt en speel nu zo’n twintig jaar in kerk- en cover bands. Op een gegeven moment was ik op zoek naar een nieuwe uitdaging en kwam via Marktplaats Ramon tegen. Na wat praten klikte het en merkte ik dat er behoefte was aan een bassist. Dus heb ik mijn gitaar even geparkeerd en ben aan de slag gegaan met een basgitaar. Met de bas kan ik een goede aanvulling geven aan de melodieën die Ramon creëert op de teksten van Hans. De vrijheid om je creativiteit in een nummer te leggen is wel een hele bijzonder ervaring. Van niets iets maken is wat ik erg leuk vindt en als het dan nog goed klinkt is dat mooi meegenomen.

Willem, kan jij iets vertellen over waarom jij bij deze band zingt?
Willem is een techneut die graag praat, veel werkt, nog meer klust en zijn ontspanning vind in de muziek. In de basis best een aardige vent en volgt vooral zijn eigen kop. “Ik houd niet van klagende mensen die niet op zoek gaan naar een oplossing. Wat geweest is kun je niet meer beïnvloeden en wat nog moet komen loopt toch altijd anders dan verwacht.” Willem geniet dus vooral in het Nu. Eerlijkheid, humor, liefde , koffie en pindakaas, daar draait het om. En uiteraard het maken en genieten van muziek met deze mannen.

Hoe kijken jullie uit naar het concert in de Breede Beek?
Hans: “Voor de tweede keer in Breede Beek. De eerste keer vond ik een super ervaring. Het was warm buiten. Snikheet, maar in de zaal was het een uitermate goed klimaat. Ik hoop dat weer te vinden. Niet die hitte, maar wel de warmte van het theater. De locatie is fantastisch en de hele entourage ook. Ik teer nog steeds op de woorden van het publiek wat er die avond was. Hartverwarmend. Ik denk dat, we na deze ervaring, een leuke avond kunnen neerzetten. We hebben een uitgebreid repertoire met veel nieuwe liedjes die nog niet gepresenteerd zijn. Ik zie, met een klein blok in de buik, uit naar deze dag en als band gaan we het theater op z,n kop zetten, wat ons betreft. Breede Beek bedankt voor deze kans.”

René: “Het theater de Breede Beek is voor mij iets wat ik al jaren in Nijkerk gemist heb. Een wens die uitgekomen is. Ik wil daar graag mijn steentje aan bijdrage en nu ik met onze band op het podium mag staan is dan natuurlijk helemaal gaaf. Het optreden tijdens het open podium was een bijzondere ervaring. We hebben de afgelopen tijd heel veel liedjes gemaakt en het zou te gek zijn als we die ook kunnen laten horen. Een optreden geven blijft spannend en als control freak wil je dat alles goed loopt. Ik heb er alle vertrouwen in en denk dat we het publiek een leuke avond kunnen bezorgen.”


Klik hier voor meer informatie over Blauw in concert’ en het boeken van kaarten.

0 reacties

    Plaats een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *