Home Programma Studio Figur en Rieks Swarte

Winterwater 14+

Studio Figur en Rieks Swarte

Een beeldende voorstelling met poppen, maquettes, live-cinema en muziek voor volwassenen en jongeren (14+).

Ten tijde van de coronacrisis kwam naar boven hoe belangrijk het is om de gevolgen van eenzaamheid serieus te nemen. Winterwater vertelt over een onbevangen kind dat vragen stelt uit kinderlijke verwondering. Maar behalve zijn vader wil niemand luisteren. Het wordt hem duidelijk dat hij anders is. Hij vindt troost bij de muziek van Freddy Mercury, maar naarmate hij ouder wordt, wordt hij steeds eenzamer. En in zijn puberteit slaat zijn verwondering om in rebellie.

Een coming-of-age verhaal.

Voor de onzichtbare, onhoorbare, maar onmisbare.

Het jonge figurentheatergezelschap Studio Figur, theatermaker Rieks Swarte & productiehuis Feikes Huis bundelen de krachten voor een nieuwe beeldende voorstelling met poppen, tekeningen, maquettes, live-cinema en muziek. WINTERWATER is een voorstelling voor volwassenen en jongeren (vanaf 14 jaar), waarin het thema eenzaamheid invoelbaar gemaakt wordt.

Winterwater is gebaseerd op de debuutroman van Lex Paleaux (2020) – een fictief verhaal gebaseerd op feiten. Het gaat over een onbevangen kind, dat met verwondering de wereld bekijkt. Hij groeit op in een traditioneel Fries dorp, met zijn strenggelovige Friese moeder, zijn Franse vader en twee oudere broers. Met oneindige nieuwsgierigheid stelt hij van jongs af aan grote vragen, maar behalve zijn Pake wil eigenlijk niemand die horen. Het wordt de jongen steeds pijnlijker duidelijk dat hij anders is dan zijn omgeving. Gelukkig vindt hij troost bij Freddy Mercury, de hond van de buren en in zijn grote fantasie.
Naarmate Lex ouder wordt neemt iedereen steeds meer afstand van hem. Hij begrijpt niet waarom alles gaat zoals het gaat. Als tiener wordt zijn eenzaamheid ondraaglijk en zijn kinderlijke verwondering slaat om in rebellie, onhandelbaar gedrag en een steeds grotere existentiële wanhoop.

Regisseur Noufri Bachdim van Studio Figur:

Ten tijde van de Coronacrisis kwam naar boven hoe belangrijk het is om het te hebben over de mentale en fysieke gevolgen van eenzaamheid. Zo kwam ik er persoonlijk achter dat het gevoel van mijn bestaansrecht direct gekoppeld is aan de aanwezigheid van de mensen die ik liefheb.

De stijl van Lex Paleaux is heel beeldend: we zien de wereld en beleven de wereld door de ogen van het kind. Het boek voelt filmisch aan en we willen dat de voorstelling dat gevoel ook heeft. Alsof je een intiem inkijkje krijgt in Lex zijn leven, waarin hij je bij de hand neemt en alles laat zien. 

CREDITS
concept & regie Noufri Bachdim concept & vormgeving Rieks Swarte poppen Pluck Venema, Rieks Swarte scenario Heleen Verburg muziek Sebastiaan Bax dramaturgie Pol Eggermont spel Pluck Venema, Tim Hammer, Nick Bos e.a. kostuums Vita Coenen Naar de roman van Lex Paleaux.

Klik hier voor het prentenboek,
verkrijgbaar bij Boekhandel Roodbeen.

Informatie

Genre:
Jeugd

Datum:
vrijdag 12 januari

Aanvangstijd:
19:30 uur

Tickets:
€ 17,50

Geannuleerd